AVIZ IMPRUDENTILOR

Asa cum s-a mai spus de nenumarate ori, operatiile stiintei nu sunt lipsite de pericole.
Ele pot provoca nebunia celor care nu sunt foarte stapani pe suprema, absoluta si infailibila ratiune.
Ele pot surescita sistemul nervos si provoca teribile si incurabile boli.
Cand imaginatia este socata si infricosata, acestea pot provoca lesinul si chiar moartea prin congestie cerebrala.
Persoanele nervoase si natural exaltate, femeile, tinerii si pe toti cei care nu au exercitiul stapanirii de sine si se lasa coplesiti de un sentiment de teama trebuie sa fie indepartate de la practicarea magiei.
Nimic nu e mai periculos decat sa se faca din magie un fel de petrecere a timpului liber, cum fac anumite persoane care transforma magia in distractia seratelor. Experientele magnetice operate in asemenea circumstante nu pot decat sa oboseasca subiectii, sa rataceasca opiniile si sa deruteze stiinta. Nimeni nu se poate juca nepedepsit cu misterele vietii si ale mortii, iar lucrurile care trebuie luate in serios sa fie tratate serios si abordate cu cea mai mare rezerva.
Nu cedati niciodata ispitei de a convinge prin efecte. Efectele cele mai surprinzatoare nu se vor constitui in dovezi pentru oamenii care nu sunt dinainte convinsi. Ele pot fi atribuite unor indemanari naturale, iar magicianul privit ca un fel de concurect al lui Robert Houdin sau Hamilton. A cere minuni pentru a crede in stiinta inseamna a te arata nedemn de stiinta. Sancta Santis.
Nu va laudati niciodata cu operele pe care le-ati obtinut, chiar daca ati reinviat mortii. Temeti-va de persecutie. Marele Maestru recomanda intotdeauna tacere bolnavilor pe care-i vindeca si, daca tacerea ar fi fost cu grija pazita, initiatorul n-ar fi fost crucificat inainte de a-si fi desavarsit opera.

Ex Deo nascimur, In Christo morimur, Per Spiritum Sanctum reviviscimus.
(Cu Dumnezeu ne naştem, murim în Hristos, prin Duhul Sfânt reinviem.)

vineri, 25 decembrie 2009

COINCIDENTA

Cu totii am experimentat-o. Un prieten suna exact cand ne gandim la el, sau persoana cu care impartasim "sentimente comune" este aceeasi zodie cu noi. Unele coincidente sunt mici, şi aparent neimportante, dar altele au potenţialul de a schimba vieţi.  Care sunt cauzele ca o coincidenţă să se întâmple, şi ce înseamnă? Este fiecare coincidenţă semnificativă?  Si care sunt sansele ca o coincidenţă speciala sa se întâmple?

E o greseala sa mustram omul ca se lasa fascinat de coincidentele misterioase… dar suntem indreptatiti sa-l mustram pe om ca ramane orb la asemenea coincidente in viata sa de zi cu zi. Caci astfel viata lui pierde o dimensiune a frumusetii." (Milan Kundera, „Insuportabila usuratate a fiintei")


Multe lucruri se intampla in viata noastra fara sa existe o semnificatie anume pentru fiecare eveniment in parte: coincidente surprinzatoare, care se pot dovedi puncte de rascruce, intamplari ce devin piese de puzzle importante. Daca le pui cap la cap, poate vei reusi sa gasesti raspunsul la intrebarea: „De ce oare lucrurile sunt asa cum sunt?" Legatura intre coincidente si destin se face cand, din anumite puncte de vedere, destinul este un termen simplu, folosit sa descrie un grup de coincidente ce se petrec in viata unui om, fara un motiv anume.
Despre coincidente ce putem spune? Coincidenta este „ceva" in viata noastra care se intampla intr-un moment neasteptat. De exemplu, cand te intalnesti cu un prieten pe care nu l-ai mai vazut de 5 ani. Daca dupa asta nu se mai intampla nimic, este vorba de coincidenta. Daca dimpotriva, intalnirea cu prietenul respectiv duce la o alta intalnire care te face sa iti schimbi jobul sau sa incepi o relatie frumoasa, atunci poate fi vorba de destin sau de o serie de coincidente fericite, adica, mai pe scurt, de noroc. Depinde de tine cum vrei sa interpretezi acea intalnire! Si daca it mai aduci aminte ca ti-ai gasit prietenul pe internet, iar internet ti-ai pus candva cand din intamplare erai acasa si a venit cable guy care ti-a si recomandat acel site pe care ulterior ti-ai gasit prietenul...
Pentru unii, „viata este o scena pe care noi ne jucam propriul rol". Aceasta metafora este pentru cei care cred in destin si coincidente. Si aici exista niste diferente, pentru ca fiecare „actor" poate juca in felul sau, datorita abilitatilor ce variaza, dar si datorita faptului ca interpreteaza subiectiv scenariul. Asa cum mai multi dirijori nu interpreteaza la fel simfonia a V-a de Beethoven, asa si oamenii dau interpretari diferite si gasesc legaturi intre anumite evenimente sau nu
Cateva teorii recente ale Universitatii Oxford sustin ideea ca trecutul, prezentul si viitorul sunt interconectate. Adica particulele Universului comunica intre ele. Se sugereaza ca Universul insusi are un destin ce ne influenteaza evolutia. Destinul este, in multe privinte, o modalitate de a rezolva teme trecute de viata si a le da un sens in viitor. Depinde de noi ce semnificatie dam diverselor momente…
Cateodata avem impresia ca traim alte timpuri. Timpul este acelasi, de la Hristos incoace.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu