AVIZ IMPRUDENTILOR

Asa cum s-a mai spus de nenumarate ori, operatiile stiintei nu sunt lipsite de pericole.
Ele pot provoca nebunia celor care nu sunt foarte stapani pe suprema, absoluta si infailibila ratiune.
Ele pot surescita sistemul nervos si provoca teribile si incurabile boli.
Cand imaginatia este socata si infricosata, acestea pot provoca lesinul si chiar moartea prin congestie cerebrala.
Persoanele nervoase si natural exaltate, femeile, tinerii si pe toti cei care nu au exercitiul stapanirii de sine si se lasa coplesiti de un sentiment de teama trebuie sa fie indepartate de la practicarea magiei.
Nimic nu e mai periculos decat sa se faca din magie un fel de petrecere a timpului liber, cum fac anumite persoane care transforma magia in distractia seratelor. Experientele magnetice operate in asemenea circumstante nu pot decat sa oboseasca subiectii, sa rataceasca opiniile si sa deruteze stiinta. Nimeni nu se poate juca nepedepsit cu misterele vietii si ale mortii, iar lucrurile care trebuie luate in serios sa fie tratate serios si abordate cu cea mai mare rezerva.
Nu cedati niciodata ispitei de a convinge prin efecte. Efectele cele mai surprinzatoare nu se vor constitui in dovezi pentru oamenii care nu sunt dinainte convinsi. Ele pot fi atribuite unor indemanari naturale, iar magicianul privit ca un fel de concurect al lui Robert Houdin sau Hamilton. A cere minuni pentru a crede in stiinta inseamna a te arata nedemn de stiinta. Sancta Santis.
Nu va laudati niciodata cu operele pe care le-ati obtinut, chiar daca ati reinviat mortii. Temeti-va de persecutie. Marele Maestru recomanda intotdeauna tacere bolnavilor pe care-i vindeca si, daca tacerea ar fi fost cu grija pazita, initiatorul n-ar fi fost crucificat inainte de a-si fi desavarsit opera.

Ex Deo nascimur, In Christo morimur, Per Spiritum Sanctum reviviscimus.
(Cu Dumnezeu ne naştem, murim în Hristos, prin Duhul Sfânt reinviem.)

miercuri, 23 decembrie 2009

AVATAR

Am vazut astazi mult laudata pelicula a lui Cameron, Avatar. Nu aduc in discutie calitatea filmului care este de departe una foarte buna. In primele 15 minute insa, gandul m-a dus la faptul ca James ( care nu numai ca a scris scenariul dar a si regizat filmul) s-a inspirat in povestea sa din vechile legende sumeriene.  Acolo este vorba despre ( ce expresie comunista de care nu pot scapa:) niste fiinte inteligente, si anume annunaki, care vin pe Terra pt a extrage aurul. Nu pt valoarea sa ca metal pretios, ci pt proprietatile lui; se pare ca aveau nevoie de el pt a stabiliza ceva in atmosfera planetei lor. Etc. Cei care mi-ati citit deja cartea stiti la ce ma refer si nu insist asupra ideii. Scenariul filmului urmeaza intocmai firul evenimentelor de pe tablitele de la Summer. Oamenii se duc pe o planeta locuita de niste umanoizi pt a extrage un metal de acolo ( dar pt valoarea lui bineinteles - 1kg=30kusd parca:) Ca sa poata intra in contact cu acei umanoizi, creaza niste avatare aidoma lor, si anume organisme biologice replicate genetic dar care functionau doar daca erau conectate la constiinta unui sapiens. In fine, intr-un final oamenii pleaca pt ca bastinasii reusisera sa-i invinga in lupta, dar cativa dintre ei raman pe acea planeta indepartata; ori pt ca nu mai aveau la ce sa se intoarca aici, ori pt ca le-a placut locatia, cert este ca au ramas si odata cu ei au ramas toate cunostintele lor.
Deci am vazut o replica ecranizata a mesajelor despre annunaki, cum au venit, au facut pe om, au plecat, . . . stiti restul. Moise, Verne, Michael de Notre Damme, DaVinci, etc. Cam seamana intre ei...
Ma intreb de ce tocmai acum incep sa se spuna lucruri? Si de ce prin mijloace speculative care pot fi usor negate? Poate pentru a incepe sa ne obisnuim cu ideea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu