AVIZ IMPRUDENTILOR

Asa cum s-a mai spus de nenumarate ori, operatiile stiintei nu sunt lipsite de pericole.
Ele pot provoca nebunia celor care nu sunt foarte stapani pe suprema, absoluta si infailibila ratiune.
Ele pot surescita sistemul nervos si provoca teribile si incurabile boli.
Cand imaginatia este socata si infricosata, acestea pot provoca lesinul si chiar moartea prin congestie cerebrala.
Persoanele nervoase si natural exaltate, femeile, tinerii si pe toti cei care nu au exercitiul stapanirii de sine si se lasa coplesiti de un sentiment de teama trebuie sa fie indepartate de la practicarea magiei.
Nimic nu e mai periculos decat sa se faca din magie un fel de petrecere a timpului liber, cum fac anumite persoane care transforma magia in distractia seratelor. Experientele magnetice operate in asemenea circumstante nu pot decat sa oboseasca subiectii, sa rataceasca opiniile si sa deruteze stiinta. Nimeni nu se poate juca nepedepsit cu misterele vietii si ale mortii, iar lucrurile care trebuie luate in serios sa fie tratate serios si abordate cu cea mai mare rezerva.
Nu cedati niciodata ispitei de a convinge prin efecte. Efectele cele mai surprinzatoare nu se vor constitui in dovezi pentru oamenii care nu sunt dinainte convinsi. Ele pot fi atribuite unor indemanari naturale, iar magicianul privit ca un fel de concurect al lui Robert Houdin sau Hamilton. A cere minuni pentru a crede in stiinta inseamna a te arata nedemn de stiinta. Sancta Santis.
Nu va laudati niciodata cu operele pe care le-ati obtinut, chiar daca ati reinviat mortii. Temeti-va de persecutie. Marele Maestru recomanda intotdeauna tacere bolnavilor pe care-i vindeca si, daca tacerea ar fi fost cu grija pazita, initiatorul n-ar fi fost crucificat inainte de a-si fi desavarsit opera.

Ex Deo nascimur, In Christo morimur, Per Spiritum Sanctum reviviscimus.
(Cu Dumnezeu ne naştem, murim în Hristos, prin Duhul Sfânt reinviem.)

sâmbătă, 19 martie 2011

Lilith

Se spune ca in Biblie, cuvântul lilith apare o singură dată. Referirea se gaseste in Isaia 34:14 “Fiarele din pustie se vor întîlni acolo cu cînii sălbatici, și țapii păroși se vor chema unii pe alții. Acolo își va avea locuința năluca nopții, și își va găsi un loc de odihnă.”
 Judit Blair (2009) dovedește că, în ebraică aceasta înseamnă un tip de bufnita. Legendele Cabala, spun ca Dumnezeu ar fi creat pe Adam și pe Lilith din țărână ("Dumnezeu a făcut pe om după chipul Său, l-a făcut dupa chipul lui Dumnezeu; parte bărbătească și parte femeiască i-a făcut" - Genesa 1:27). S-ar intelege de aici ca Eva ar fi apartu dupa plecarea lui Lilith, aceasta fiind creata din coasta lui Adam ("Și omul a zis: <>" - Genesa 2:23). Daca se intelege foarte usor sau nu din Geneză că înainte de Eva a fost Lilith, ramane de vazut. Deoarece Eva este prezența substanțială a femeii in Rai, Lilith trebuia să fie îndepărtată din cadru înainte de sosirea acesteia. Se spune ca Lilith nu apare in Biblie poate datorită prejudiciului adus de către autorii patriarhi care au modificat scrierile de-a lungul timpului. Lilith și Adam se iubeau foarte mult. Lilith nu dorea să stea pe jos, nu dorea sa ramana in urma, cerând egalitate între sexe, intrând astfel în conflict cu Adam. În urma conflictului, Lilith pleacă; o altă versiune spune că pronunțând în mod nepermis numele lui Dumnezeu YHWH (cu pronunție azi nesigură), este izgonită din Eden. Îl ia pe Șarpe (Diavolul) ca soț, răzbunându-se mai târziu pe Adam, făcându-l să ia fructul interzis. Chestia cu Yahweh ma duce cu gandul la Yehova (Iehova) care are o asociere directa in mintea mea cu Martorii lui Iehova care la randul lor sunt perceputi ca sectanti, paracticanti ai unui cult religios foarte inchis ca doctrina si care are o conotatie putin peiorativa pentru crestinul de rand care este liber.
Până în secolul optsprezece , în multe culturi ale lumii era comună practica folosirii amuletelor împotriva lui Lilith. Aceste amulete se așezau deseori în cele patru colțuri ale camerei în care dormeau nou-născuții și aveau menirea să- i apere pe aceștia și pe mamele lor. Uneori se trasa un cerc magic în jurul patului nou-născutului, cerc pe care se scriau numele a trei îngeri însoțite de cuvintele : ” Alungată să fie Lilith ” sau ” Ferește acest copil de tot răul. Dacă un copil râdea în somn, era semn că Lilith se afla în preajmă. Se credea că un bobârnac ușor pe nasul copilului făcea ca Lillith să dispară. Lilith este un demon feminin al nopții, prințesă a Iadului, care se presupune că zbura în căutarea pruncilor pentru a-i răpi sau strangula. În mitologia evreilor, se spune că Lillith a fost prima soție a lui Adam.
O altă variantă ar fi că Dumnezeu i-a creat pe Adam și pe Lilith ca frați gemeni. Lilith a cerut să fie egală cu Adam, însă încercările sale au eșuat, ea părăsindu-l în final pe Adam. În mitologia musulmană se spune că după ce l-a părăsit pe Adam, Lilith s-a împerecheat cu Satan.
Altă versiune o prezintă pe Lilith că fiind prima soție a lui Adam, înainte de Eva. El a încercat să o domine pe Lilith , însă aceasta a refuzat, nesatisfacandu-i nevoia de dominație. L-a blestemat pe Adam și l-a părăsit, îndreptându-se către casa ei de lângă Marea Roșie. Adam s-a plâns lui Dumnezeu, care a trimis trei îngeri, pe Sanvi, Sansanvi și Semangelaf, pentru a o aduce pe Lilith înapoi în Eden, însă aceasta i-a sfidat pe cei trei îngeri, blestemandu-i. (Aici legendele cam exagereaza, acum cunoscute fiindu-ne puterile ingerilor si ai mesagerilor Creatorului.) Cât timp a petrecut la Marea Roșie, Lilith devenise preferata demonilor, făcând câte 100 de copii în fiecare zi. Inteleg ca nu a nascut de 100 de ori pe zi, ci ca si-a castigat cate 100 de simpatizanti pe zi. Cei trei îngeri spuneau că Dumnezeu îi va lua puterile dacă nu se va reîntoarce la Adam. Din nou Lilith a refuzat, fiind pedepsită ca atare.
Acesta a fost momentul în care Dumnezeu i-a dăruit-o lui Adam pe Eva, cea cuminte și supusă, exact opusul lui Lilith. Antiteza. Yin-ul si Yang-ul care isi au originile in eternul feminin. Se mai spune că atracția malefică lui Lilith față de copiii nou-născuți vine de la faptul că propriii săi copii făcuți cu demonii au fost luați de către Dumnezeu în urma refuzului său de a se reîntoarce la Adam. Cei trei îngeri trimiși au forțat-o pe Lilith să jure că ori de câte ori va întâlni numele sau chipurile lor pe amulete, va renunța la a face rău celor care le poartă.
Se fac speculații pe seama faptului că s-ar putea să existe o legătură între Lillith și Lenith, o divinitate a etruscilor, ce nu avea chip și aștepta la poarta Lumii de Dincolo împreună cu Hecate și Persephona, pentru a primi sufletele celor morți. Lilith a mai fost asemănată cu figuri mitologice și legendare cum ar fi Regina din Sheba sau Elena din Troia. De asemenea, în Europa medievală, Lilith a fost descrisă că soție, amantă sau bunică lui Satan. Povestea lui Lilith nu este prezenta in Tora (Biblie), insa este mentionata intr-adevar de catre Midrash (culegere de legende evreiesti). Midrashul povesteste ca Lilith a fost intr-adevar prima femeie din lume si a fost creata de catre Dumnezeu tot din tarana, asemenea lui Adam. Datorita acestiu fapt, Midrashul povesteste, Lilith a dorit sa fie egala cu Adam in toate privintele, ceea ce – se pare – nu a placut lui Dumnezeu. Legenda povesteste ca Lilith l-a parasit pe Adam, a rostit Numele Sfant al lui Dumnezeu (despre care se credea ca avea puteri deosebite) si a disparut. Midrashul povesteste  acelasi lucru, si acume ca in urma cererilor lui Adam, Dumnezeu a trimis ingeri sa o prinda si sa o aduca inapoi. Ingerii au ajuns-o din urma si au amenintat-o ca in cazul in care nu ii va urma, isi va pierde 100 din copiii ei. Insa Lilith a preferat aceasta pedeapsa si a refuzat sa se intoarca la Adam, caruia Dumnezeu i-a dat-o pe Eva (care este mentionata in Tora). Credinta populara pastreaza inca un obicei care se numeste “Shalom Zachor”, o noapte de veghe in prima noapte de viata a unui baietel nou nascut. In aceasta noapte se crede ca Lilith se razbuna pentru pedeapsa pe care a primit-o si incearca sa ia viata copiilor, pentru ca si alte familii sa sufere.
O culegere impresionanta de Midrashim, publicate in anul 1909 de catre Louis Ginzberg sub forma unei carti "Legends of the Jews", este disponibila online (in limba engleza) la adresa http://www.sacred-texts.com/jud/loj. S-ar putea sa o gasiti interesanta… O ultima remarca despre Midrash (legende) in general, sub forma unui citat din intelepciunea rabinica: “Cine nu crede in Midrash este un naiv, cine crede in toate Midrash-urile este de asemenea naiv.” Personal, nu stiu in ce categorie sa include Midrash-ul pe care vi l-am ilustrat mai sus, cred ca decizia apartine in ultima instanta fiecaruia…

Lilith era in mitologia sumeriana demonul furtunii asociata cu vantul si aducatoare de boala si moarte. Primele informatii dateaza din anii 4000 IC. Se spunea despre ea ca era periculoasa pentru copii si femei. “LYL” in akadiana inseamna noapte iar traducerea literala semnifica “fiinta/demon nocturn feminin” desi inscriptiile cuneiforme in care apare “Lilit” si “Lilitu”se refera la vanturi aducatoare de boli. Textele sumeriene spun ca zeita Inanna a trimis o prostituata frumoasa si seducatoare pentru a face barbatii sa rataceasca. Ulterior este mentionata intr-o serie de texte ebraice inclusiv in Manuscrisele de la Marea Moarta alaturi de demoni si spiritele ingerilor distrugatori avand aceasi misiune. In Biblie este mentionata in Isaia 34:14 si in traducerile romanesti o gasim sub numele de “naluca noptii”. In cultura populara ebraica o regasim in numeroase povesti si variatii. 
Aceasta discrepanta legata de disparitia acelei prime femei este explicata de textele ebraice mentionate anterior. Cam acestea ar fi cateva din cele mai importante mentionari ale lui Lilith in scrieri istorice. Din punct de vedere astronomic in anul 1898 Dr. Georg Waltenmath, in Hamburg a anuntat descoperirea unui nou corp ceresc, o noua luna care orbiteaza in jurul pamantului. In ciuda calculelor corpul ceresc nu a putu fi observat. Cu toate acestea a fost inclusa in tabelul de efemeride si numita “Lilith”. Lilith nu este un corp propriu zis ci un punct in spatiu in jurul caruia orbiteaza Luna (orbita Lunii nefiind circulara ci eliptica). Astrologii francezi foloseau acest punct de aproape 100 de ani. Desi din punct de vedere astronomic Lilith a fost uitata destul de repede datorita inexistentei sale fizice ea si-a ocupa locul in astrologie. Numita Luna Neagra si asociata cu legendele si miturile ebraice, se afla cumva in opozitia Lunii care reprezinta maternitatea si feminitatea intr-un sens pozitiv. Astrologii moderni au reinterpretat influenta lui Lilith si ea reprezinta in viziunea lor natura ascunsa, subconstientul, partea din noi pe care o ignoram. Dintr-un motiv necunoscut puterea sa feminina si dorinta de libertate sunt arareori explorate poate din ignoranta cunoasterii mitului original. Frater Rikb a facut o analiza a pozitiei lui Lilith in astrograma unor femei cautand sa regaseasca aceste trasaturi si a obesrvat o pozitionare favorabila in cazul acelora cu un caracter puternic si independente. Lilith sta intr-o zodie aproximativ 9 luni (mi se pare interesanta asocierea cu numarul lunilor de graviditate) si nu este niciodata retrograda.
Deci daca ar fi sa analizam din punct de vedere al povestirilor, Luna Neagra reprezinta in cazul femeilor: provocarea (zeita sumeriana a furtunii), senzualitatea si puterea de seductie (prostituata Inannei), dorinta de control (cearta cu Adam), razvratirea si independenta (fuga din Rai) iar in cazul barbatilor: slabiciunea (tentatia), dependenta, provocarea si vulnerabilitatea si toate acestea adanc ascunse in subconstientul nostru (“Luna” care nu se vede) ne afecteaza fara sa le intelegem pe deplin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu