AVIZ IMPRUDENTILOR

Asa cum s-a mai spus de nenumarate ori, operatiile stiintei nu sunt lipsite de pericole.
Ele pot provoca nebunia celor care nu sunt foarte stapani pe suprema, absoluta si infailibila ratiune.
Ele pot surescita sistemul nervos si provoca teribile si incurabile boli.
Cand imaginatia este socata si infricosata, acestea pot provoca lesinul si chiar moartea prin congestie cerebrala.
Persoanele nervoase si natural exaltate, femeile, tinerii si pe toti cei care nu au exercitiul stapanirii de sine si se lasa coplesiti de un sentiment de teama trebuie sa fie indepartate de la practicarea magiei.
Nimic nu e mai periculos decat sa se faca din magie un fel de petrecere a timpului liber, cum fac anumite persoane care transforma magia in distractia seratelor. Experientele magnetice operate in asemenea circumstante nu pot decat sa oboseasca subiectii, sa rataceasca opiniile si sa deruteze stiinta. Nimeni nu se poate juca nepedepsit cu misterele vietii si ale mortii, iar lucrurile care trebuie luate in serios sa fie tratate serios si abordate cu cea mai mare rezerva.
Nu cedati niciodata ispitei de a convinge prin efecte. Efectele cele mai surprinzatoare nu se vor constitui in dovezi pentru oamenii care nu sunt dinainte convinsi. Ele pot fi atribuite unor indemanari naturale, iar magicianul privit ca un fel de concurect al lui Robert Houdin sau Hamilton. A cere minuni pentru a crede in stiinta inseamna a te arata nedemn de stiinta. Sancta Santis.
Nu va laudati niciodata cu operele pe care le-ati obtinut, chiar daca ati reinviat mortii. Temeti-va de persecutie. Marele Maestru recomanda intotdeauna tacere bolnavilor pe care-i vindeca si, daca tacerea ar fi fost cu grija pazita, initiatorul n-ar fi fost crucificat inainte de a-si fi desavarsit opera.

Ex Deo nascimur, In Christo morimur, Per Spiritum Sanctum reviviscimus.
(Cu Dumnezeu ne naştem, murim în Hristos, prin Duhul Sfânt reinviem.)

vineri, 5 februarie 2010

Cipul satanei...

De cativa ani, circula prin media si prin telefonul fara fir, vorba ca vor "astia" sa ne puna semnul diavolului. Ati ghicit, acel semn, apocaliptic. 
Pai hai sa vedem putin cum sta treaba. Ce este un chip biometric? Pai dupa nume, chip ( as is cip) nu este altceva decat o memorie RAM. Ca aceea din calculatorul vostru, care nu face nimic rau, ba din contra: cand se plictiseste vreo umflata, intra pe net. Si asa scapa uscatu' de ea si se uita si el la filmu' preferat cu VanDamme. In fine, deci e o memorie RAM, adica read acces memory. Buun... pana aici nimic satanic. Ce inseamna biometric? Pai cred ca se refera la un singur aspect - contine date biometrice. Adica: amprenta digitala ( si/sau vocala), grupa de sange, o fotografie, poate si ceva legat de ADN, poze, etc. Chestii din astea. Pai la Politie, cand se duce umflata sa-si ia cazier pentru angajare, ii da o hartie precum ca nu a omorat pe nimeni, si ca n-a facut puscarie. Bun. Ceva satanic pana aici? Ma indoiesc. Utilitatea chipului biometric va fi ca poate cara toata informatia care se afla acum in interiorul portofelului unei umflate - buletin, permis de conducere, diplome, etc. fara ca sa o deranjeze, si in plus, sa o scape de statul pe la cozi dupa caziere, acte expirate samd. Iar u-mi dau seama unde e maleficul in toata treaba. A, sa vedem ce-i cu pasapoartele biometrice romanesti. Pai Romania a implementat un protocol propus de Uniunea Europeana. 

De asemenea specificatiile tehnice se gasesc la :

Informatia din al II-lea document este chiar interesanta. Se specifica clar cum functioneaza un astfel de chip iar ce anume se gaseste pe el pentru mine este mai mult decat satisfacator.

Datele care se gasesc pe chip, vor fi:
  • Poza fetei posesorului
  • Amprenta degetului aratator stang si drept
Amandoua datele sunt in format imagine JPG la o calitate de 10-20kb.
Arhitectura cipuluieste una interesanta. Daca primele chestii sunt doar niste poze la partea a doua o sa dau mai multe informatii pentru ca si cei care sunt mai putini avizati sa aiba o imagine clara.
In principiu cipul este o memorie asemanatoare cu cardurile de memorie (acel ram de care pomeneam mai devreme - a nu se confinda cu ROM; stiu ca suna a tigan dar inseamna  read only memory) care se pun in telefoane sau in camera foto. Diferenta este ca cele din camera si telefoane au capacitate de stocare foarte mare in comparatie cu cele biometrice. Cele biometrice sunt mult mai mici ca dimensiune fizica.
Un cip biometric are totusi si ceva in plus fata de un card de memorie. Are un mic emitator care transmite prin unde radio la o distant de cativa centimetrii datele continute de cip
Foarte multa lume se temea ca odata cu aparitia acestor cipuri in viata noastra guvernul va sti si ce mancam la micul dejun. ( ineptie mai mare ca asta, n-am pomenit) Un simplu card de memorie nu are cum sa faca asa ceva pentru asta e nevoie de senzori. Carduri de memorie avem deja majoritatea si inca nu a facut nici un rau nimaniu.
Alte problem ridicate. Ne va insemna cu cifra 666 asa cum se descrie in Apocalipsa. Chiar daca ar fi asa (sa zicem ca intentionat ar fi un 666 in fiecare chip) cred ca sta in noi sa fim buni sau rai nu intr-un simbol pe care il purtam fara sa stim de el.

Locuri unde gasim zi de zi cipuri RF si nici nu stiam ca exista. In cartelele care le avem la noi pentru a intra la marile firme sau pe usa fabricilor sau de ce nu chiar la noi in apartamente. Stiti voi cartelele alea mici, albe care le apropii de un cititor si se stie exact cine sunteti si and ati intrat pe usa.
Venind vorba de securitate acestor date … aici este o alta problema. Poate pentru cei care nu lucreaza in domeniul IT sa copiezi astfel de date pare deja demn de James Bond. Dar pentru un simplu tehnician IT a copia un card de date este ceva foarte banal. De aici persoane rau intentionate pot copia diverse identitati si … nu mai trebuie sa spun ce se poate intampla in continuare. Asa ii sperie pe paranoicii carora le e frica ca li se va fura viata lor “secreta”. Ca in filmu' ala cu Sandra Bulloc ( sau cum dracu se scrie numele lu' asta). Iti dai seama, vine umflata acasa si o salta gaborii ca apare in baza de date cautata de Interpol :)) Si uite asa zice uscatu': daca e sa ai noroc, ai pana la capat :)). 
Un cip de memorie asa cum am zis mai sus nu are tehnic posibilitatea de a aduna date din jurul lui.
In schimb un telefon mobil are camera video/foto, microfon acces la agenda si sms-urile tale si ca ca bonus pot fi accesate prin Bluetooth fara sa stiti voi si de un copil. Cand e vorba de agentii guvernamentale care au nevoie de o informatie, nu le trebuie Bluetooth pentru ca telefoanele mobile pot fi pornite de la distanta si descarcat continutul lor fara ca umflata sa stie acest lucru. Singurul mod de a te proteja este sa nu ai info pretioase in telefon sau sa il ti fara baterie. Sau sa nu ai telefon.
Cineva spunea in un articol de ziar ca noi am fost primii care din toata uniunea europeana am sarit sa punem in aplicare partea cu pasapoartele cu chip. Poate parea teoria conspiratiei explicatia e mult mai la indemana. Nu o vedem pt ca ni se arunca 'satana' la inaintare. S-au grabit sa le implementeze sistemul la noi din acelasi motiv din care se tot schimba bordurile in Bucuresti, sau nu se mai termina de reparat podul de la IPMC din Constanta. Cineva ia un commision bun pentru fabricarea noilor pasapoarte. Si de aici spagile de rigoare, etc.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu